Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro fa anys que treballen per posar en valor el patrimoni material i immaterial relacionat amb el món de la salut. Una tasca que té els seus inicis l’any 2002, quan s’acceptà la donació del fons del Dr. Martí Casals y Echegaray, metge rural que exercí a la zona de la Vall d’Aro entre 1934 i 1969. Personatge emblemàtic al territori, que representa al col·lectiu de professionals de la salut que han exercit o exerceixen la seva pràctica en el món rural. La figura d’un metge rural que ens ha servit d’unió entre el passat i el present de la medicina occidental.
El 26 de novembre de 2005 s’inaugurà l’Espai del Metge i de la Salut Rural, actualment renovat amb l’exposició “Curar-se en salut”. La mostra tenia com a objectiu exposar la situació sanitària i els condicionants en la salut a Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro (Santa Cristina d’Aro i Castell-Platja d’Aro-S’Agaró), així com els aspectes que han caracteritzat l’acció d’aquests metges i metgesses de poble: l’atenció als punts més aïllats, la multiespecialització, els coneixements enfront la mancança de recursos i la relació entre metge i malalt. Es tractava d’una oferta educativa i cultural amb implicació dels tres ajuntaments de la zona de la Vall d’Aro: Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro-S’Agaró i Santa Cristina d’Aro. Per la qual cosa es va crear el 2005 la Comunitat de Municipis per a la Gestió de l’Espai del Metge i de la Salut Rural.
El 22 de novembre de 2014 s’inaugurà la nova exposició “Curar-se en salut”, ubicada a la planta 4 del Monestir. El projecte ha estat dissenyat per l’arquitecte Dani Freixes i el seu despatx Varis Arquitectes i comissariada per Alfons Zarzoso, conservador del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.
Així mateix el museu té signats convenis de col·laboració amb institucions públiques i privades relacionades amb l’àmbit de la Salut:
– Col·legi Oficial de Metges de Girona (octubre 2003).
– Reial Acadèmia de la Medicina de Catalunya (juny de 2005).
– Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (novembre 2007).
– Centre de Recerca d’Història Rural de la Universitat de Girona (2008).
– Museu-Col·lecció Tomàs Balvey de Cardedeu (Gener 2009).
– Universitat de Lleida (març 2012).
– Universitat de València (març 2012).
– Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (març 2012).
– Institut d’Enginyeria Biomèdica de Catalunya-UB (juny 2014).
– Museu de les Trementinaires de Tuixent (juliol 2014).
– Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (setembre 2014).
– Museu Municipal de Llívia (octubre 2014).
– Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (maig 2015).