La col·lecció del Dr. Martí Casals i Echegaray del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols conté un total de 965 peces. D’aquestes, 224 no són utillatge mèdic en sentit estricte, sinó que es tracta de mobiliari i estris de despatx –procedents de la sala d’espera (cadires, armari, bustos i retrats…) i de la consulta i despatx (taula, prestatgeries, làmpada, biblioteca, taules, aparell d’observació, moble de desinfecció de mans, els habituals armaris blancs de portes de vidre…)-, mitjans de transport emprats pel metge –la motocicleta Guzzi, la bicicleta, etc.-, i altres objectes corresponents a la vestimenta i l’equipatge –motxilles per dur els estris en cas d’emergència, impermeables, maletins, llums i fanals portàtils, etc.-.
A banda d’això, els restants d’elements de la col·lecció són instruments mèdics pròpiament dits, els quals abasten diferents especialitats de la pràctica sanitària.
També es compta amb la biblioteca particular del propi Casals, que conté llibres de diferents especialitats mèdiques, així com alguns exemplars dedicats per personalitats com el Dr. Trueta, el Dr. Macintosh, etc.
L’anàlisi amb detall de l’inventari dels objectes mèdics de Casals ens mostra la multiespecialització del metge rural. El metge, i en aquest cas el Dr. Casals, era un professional amb uns coneixements que, com a metge general, no excloïen la preparació en especialitats com ara l’obstetrícia, la cirurgia o, fins i tot, l’anestesiologia o l’epidemiologia. Bagatge de coneixements molt complet que els permetia actuar en diversos camps de la medicina, en contraposició a l’actual especialització del metge d’avui dia.
Els conjunt d’objectes mèdics poden ser agrupats en diferents especialitats, a saber:
· Anestesiologia.
· Cirurgia i transfusions.
· Farmacèutica i laboratori.
· Ginecologia i obstetrícia.
· Medicina general.
· Medicina interna.
· Odontologia.
· Oftalmologia.
· Otorinolaringologia.
· Pneumologia.
· Traumatologia.
· Urologia.