El Dr. Antoni Beltran recupera de l’oblit el vocabulari mèdic popular

????????????????????????????????????

El passat divendres 22 d’abril de 2016, una vuitantena de persones varen assistir a la tercera sessió de vocabulari mèdic popular que va dur a terme el Dr. Antoni Beltran a la Sala Abat Panyelles del Monestir, tot recordant i posant en valor mots genuïns de la nostra llengua. Paraules i expressions utilitzades per referir-se a símptomes o malalties relacionades amb el sistema mental, tals com la bogeria, depressió, ictus, etc. Mots que estan en perill de desaparició a favor de tecnicismes o castellanismes, són mots i frases fetes com “no tocar ni quarts ni hores”, “estar tocat del bolet” o tenir una “feridura”. Un vocabulari molt ric que custodia la saviesa popular i que molts cops pot donar informació rellevant per al diagnòstic mèdic, per exemple quan ens referim al dolor, no és el mateix quan diem que tenim un mal d’esquena que quan tenim una tibantor, un rau-rau o estem carregats de dolor.

 

Aquest és un vocabulari viu que va canviant i es renova amb les noves generacions, joves que avui dia ja no toquen ni quarts ni hores, sinó que estan flipats o a vegades tenen un yuyu. El Dr. Beltran va anunciar que aquesta era la darrera sessió d’aquest recull, i que ara té la voluntat de començar a treballar en una publicació que reculli els mots i expressions que ha anat recopilant al llarg dels darrers anys. La presentació va anar a càrrec del Dr. Miquel Carreras, recentment nomenat Director dels Serveis Territorials de Salut a Girona de la Generalitat de Catalunya.

La felicitat, un dels puntals de la nostra salut

????????????????????????????????????

El passat divendres 11 d’abril, una cinquantena de persones varen gaudir de la xerrada sobre “Salut, felicitat i ment”, que va impartir el Dr. Manel Sans (Cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i Professor de Cirurgia de la Universitat Central de Barcelona), organitzada per l’Espai del Metge i de la Salut Rural, el Col·legi Oficial de Metges de Girona i la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona.

 

Durant la xerrada, el Dr. Sans va fer una magnífica introducció al funcionament del cervell i com les últimes recerques estan posant al descobert que aquest no és un òrgan rígid, com es creia fins ara, sinó que el podem modificar i mantenir actiu fins als últims dies de la nostra vida, es a dir, que els hàbits i comportaments que hem après durant els primers anys de vida, amb esforç i constància, poden ser modificats en l’edat adulta. Aquest és un aspecte clau per gaudir d’una vida saludable, ja que la felicitat influeix de manera decisiva sobre la nostra salut física i mental. Podem corregir patrons que ens evoquen a la infelicitat, per treballar en favor de comportaments que ens facin ser més feliços i per tant gaudir d’una vida en salut, concepte que actualment es defineix no només com l’absència de malaltia, sinó com un estat de benestar físic, i també mental, emocional, espiritual i social.